Selecteer een pagina

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten ( voor vier personen ):
400G Masseria Terra&Grano orecchiette
voor de smaakmaker

  • 500 g raapstelen
  • 2 teentjes knoflook
  • zout
  • extra vierge olijfolie

Methode
Orecchiette is een soort verse pasta typisch voor Puglia: en een verse pasta gemaakt van meel opnieuw gemalen harde tarwe, water en zout. De vorm is rond en concaaf en doet precies denken aan kleintjes oren. Het oppervlak, dankzij het griesmeel en de manier waarop ze worden “getrokken”, is ruw en dit, samen met de vorm zorgt het ervoor dat de orecchiette de saus goed opvangt. Het klassieke recept vraagt om een specerij op basis van raapstelen geblancheerd in water en daarin gebakken pan met een teentje knoflook en extra vierge olijfolie. Een heel simpel recept maar perfect van smaak.

Orecchiette en raapstelen, variaties
U kunt andere ingrediënten aan deze eenvoudige kruiderij toevoegen. Hier zijn enkele variaties “klassiek”:

Pasta en raapstelen met ansjovis : verwarm de extra vierge olijfolie met een teentje knoflook en daarin smelt je eenvoudig drie ansjovis; voeg de gekookte raapstelen toe en kook meng goed voordat je de pasta op smaak brengt.

Orecchiette-raapstelen en worst : voeg altijd een knoflook toe terwijl u de knoflook bruint worst geschild en in stukjes gesneden; als het goed gaar is voeg je de raapstelen toe.

Orecchiette met raapstelen en tomaten : maak een saus van gehakte tomaten door de knoflook te verhitten in de extra vierge olijfolie; voeg hier 6-7 San Marzano tomaten in stukjes aan toe, een paar basilicumblad en een snufje zout; dek de pan af met een deksel en laat 15 minuten drogen minuten. Voeg de topjes toe aan deze saus en ga verder met het recept.

Wat zijn raapstelen en hoe maak je ze schoon?
Raapstelen zijn een typische groene groente van Zuid-Italië; je kunt ze op de markt vinden met verschillende namen: raapstelen, friarielli, broccoli. Ze zijn samengesteld uit brede en lange buitenste bladeren , van kleine binnenste bladeren en bloemen. Je kunt bladeren, bloemen en roosjes eten: de grootste bladeren en stengels moeten worden weggelaten omdat ze wat taai zijn maar ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om mee te geven smaak van pastawater of bouillon voor sommige recepten. Om de raapstelen schoon te maken, moet je de harde stelen en de dikkere bladeren verwijderen en de bloemen en planten selecteren de meest malse roosjes.